Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Καζαμίας «Το άλλοτε πρωτοχρονιάτικο λαϊκό έντυπο»

Ο άλλοτε αγαπημένος
πρωτοχρονιάτικος
σύντροφος  στις οικογένειες.
 Από τα μέσα του 19ου αιώνα ο «Καζαμίας» εισέρχεται και στην ελληνική ζωή, κατακτώντας όλο και περισσότερους αναγνώστες. Ο δικός μας Καζαμίας προέκυψε κατά μίμηση της ιταλικής εκδοχής και φαντασίας που δημιούργησε τον Πιέτρο Καζαμία, δήθεν Ενετό προφήτη και αστρολόγο του Μεσαίωνα. Διάβαζε τα μελλούμενα στα αστέρια και η φανταστική  μορφή του, με το πανύψηλο κωνικό καπέλο του να βλέπει τα αστέρια, κόσμησε όλα τα εξώφυλλα. Από τους πρώτους Καζαμίες, που στο εξώφυλλο ανέγραφαν «Μετ' εικονογραφιών» επεκτείνεται σε αρκετούς τομείς, όπως σε προφητικό ημερολόγιο  ακόμα και σε  ονειροκρίτη. Κάθε λογής ανέκδοτα, αποφθέγματα, ρήσεις, προφητείες, προγνωστικά, παροιμίες, οδηγίες προς τους γεωργούς και στο τέλος δίστιχα για τον κάθε μήνα. 

Έγραφε για το μήνα Δεκέμβρη:  «Εις την φωτιάν καθήμενος, αγνάντευα το χιόνι/ και γύριζα τη σούβλα μου με το παχύ καπόνι*» και στην αρχή μια χονδροειδής αλλά νόστιμη ξυλογραφία συμβόλιζε το μήνα. Έφθασε λοιπόν μέχρι τις μέρες μας  ο Καζαμίας χρησιμοποιώντας και άλλες ονομασίες: «Μέγας Καζαμίας»«Σούπερ Καζαμίας», «Μέγας Καζαμίας Ερμού»«Μέγας Εγκυκλοπαιδικός Καζαμίας»«Μέγας Καζαμίας Πραξιτέλους» κ.α. Δεκάδες Καζαμίες με  ποικίλες μορφές, έμμετροι, με σκίτσα και φωτογραφίες, ασπρόμαυροι ή πολύχρωμοι, σατιρικοί ή πολεμικοί, πρωτοχρονιάτικα σατιρικά κεράσματα σε εφημερίδες και περιοδικά που κάποτε ήταν ο αγαπημένος  πρωτοχρονιάτικος σύντροφος στης οικογένειες .


*καπόνι= ευνουχισμένος κόκορας  ειδικής εκτροφής

1 σχόλιο:

  1. Γεια σου
    Χρειάζεστε ένα δάνειο, αλλά που απορρίπτονται από την Τράπεζα ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ότι έχετε συμβατό συνθήκες να σας μηνιαία έσοδα, υπέρογκα επιτόκια. Χρειάζεστε ένα δάνειο για να καλύψει τις ανάγκες σας. Κανένα πρόβλημα. Ό, τι την οικονομική σας κατάσταση, θα προσφέρουν ενυπόθηκα δάνεια, διεθνή δάνεια, εμπορικά δάνεια, δάνεια προσωπικά, αποκλειστική και εκπαιδευτικά δάνεια. Προσφέρω δάνεια διαθέσιμα σε ανθρώπους, και πολλές εταιρείες. σας είναι πραγματικά ανάγκη έτσι επικοινωνήσετε μαζί μου: leferfrancisjean@gmail.com
    Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή